«گئورگی آساتریان» کارشناس مسائل سیاسی و عضو شورای امور بین المللی روسیه و دانشگاه خاورمیانه در مطلبی به بررسی امکان حذف گروه «طالبان» از فهرست سازمانهای تروریستی پرداخت.
در این مطلب آمده است: هفته گذشته در برخی رسانههای روسیه گزارشهایی با استناد به منابع ناشناس منتشر شد که بنابر آن «مسکو» در نظر دارد گروه طالبان را از لیست سازمانهای تروریستی خارج کند.
یکی از بهترین روشهای حل و فصل جنگ در کشور افغانستان در برابر چنین تصمیمی ایجاد امنیت است.
حضور طالبان در زندگی سیاسی شهرستانها و ولایتهایی که در آنها حکمرانی میکنند، یک واقعیت پررنگ میباشد.
چیزی که تاکنون اعلام شده این است که نمایندگان طالبان برای حضور در نشست بین المللی «مسکو» برای حل و فصل اوضاع افغانستان به روسیه سفر میکنند.
در نشست قبلی برای بررسی شرایط و اوضاع افغانستان و راهکارهای برقراری صلح در این کشور، دیپلماتهایی از افغانستان، ایران، هند، پاکستان و کشورهای آسیای مرکزی حضور داشتند.
نمایندگان آمریکا نیز به این مراسم دعوت شدند، ولی در آن شرکت نکردند.
برای اتخاذ تصمیمات لازم در این خصوص ممنوعیت تماس با طالبان هیچ فایدهای ندارد و حتی مضر است زیرا آنها منافع روسیه و متحدانش را تهدید نمیکنند.
در افغانستان بحثهایی مبنی بر قانونی کردن فعالیت طالبان مطرح شده ولی برخی اقوام و گروهها در شمال و قسمت مرکزی کشور نگران هستند که مساله حضور این گروه در انتخابات آینده و همچنین تفویض اختیارات بخشی از کشور به آنها چگونه باید حل و فصل شود.
مردم برخی مناطق نسبت به طالبان و نحوه اداره امور توسط آنها به طور کلی حسن نیت نشان میدهند.
قانونی کردن طالبان موجب تقویت آنان میشود و آن بخش جامعه که از اول مخالف طالبان بودند، از تقویت بیش از پیش آنها میترسند.
«عبدالله عبدالله» رئیس اجرائیه این کشور بارها اظهار داشت که مقامات افغان چنین اقداماتی را نمیپذیرند.
پیش از آن، عبدالله عبدالله در گفتوگو با «اندری آنتیکوف» روزنامه نگار و خاورشناس چنین گفته بود: در بین مردم برای طالبان جایی وجود ندارد و شهروندان افغانستان میخواهند که کودکان آنها آموزش ببینند اما طالبان مدرسه را ممنوع میدانند.
وی ادامه داد: فعالیت آنها با اسلام و بشردوستی هیچ اشتراکی ندارد، مردم افغانستان مانند مردم هر کشور دیگری میخواهند با صلح زندگی کنند اما طالبان خشونت و جنگ را تحمیل میکنند بدین دلیل برای این سازمان در بین مردم جایی وجود ندارد.
علاوه بر این، یک منبع دیپلماتیک روس نیز گفته است: اطمینان دارم در آینده نزدیک طالبان یا از طریق نظامی یا سیاسی قادر است بر سر قدرت بیاید و بدین دلیل باید روابط را با این سازمان بهبود بخشید.
این کارشناس سیاسی افزود: با وجود انجام مذاکرات، جنایات انجام شده توسط شبه نظامیان تسلیم شده بدون مجازات باقی نخواهد ماند. چنین نظری را نسبت به طالبان تقریبا تمام مقامات افغان در شمال از جمله «عطا محمد نور»، «محمد محقق» و «عبدالکریم خلیلی» و همچنین «عبدالرشید دوستم» نیز دارند.
«الکساندر کنیازوف» خاورشناس نیز بر این باور است که گفتوگو با طالبان تنها راه درست است، چون راه حل و فصل مستقیم نظامی در افغانستان وجود ندارد و باید مذاکرات را آغاز کرد.
با توجه به مطالب یادشده میتوان چنین نتیجه گرفت که در حذف این سازمان از فهرست گروههای تروریستی باید یک عقب نشینی حقوقی و تاریخی نمود.
گروه طالبان توسط دادگاه عالی به عنوان سازمان تروریستی اعلام شده و در روسیه بنابر توصیه خدمات امنیت فدرال این کشور در سال ۲۰۰۳ میلادی فعالیت این گروه ممنوع شده است.
اوضاع بین المللی ۱۵ سال قبل کاملا متفاوت بود در آن زمان اتخاذ تصمیم در مورد ممنوعیت فعالیت طالبان به طور کامل منطقی و مطابق با واقعیتهای روابط بین المللی به نظر میرسید.
۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ میلادی «القاعده» بزرگترین حمله تروریستی در تاریخ را انجام داد و گفته میشود که کارهای آمادگی و هماهنگی برای حمله به «نیویورک» و «واشنگتن» توسط طالبان انجام شده ولی پس از گذشت سالها در روسیه و در دیگر کشورها این تفکر به وجود آمد که اهداف و وظایف این تنها به افغانستان محدود است.
طالبان مانند قبل برای مبارزه از سلاح استفاده میکند اما اینجا باید به بخش حقوقی موضوع دقت کرد.
موضع جدید مسکو این است که فقط آن سازمانهایی که حداقل یک بار تلاش کردند علیه منافع روسیه حملههای تروریستی انجام دهند، تروریست تلقی میشود.
در شرایط معین و مشترک با افکار جامعه جهانی مسکو میتوانست از لحاظ نظری برخورد مشابهی را نسبت به طالبان به کار ببرد.
افغانستان در مرکز توجه جهان قرار دارد و حذف سازمان تروریستی از نام طالبان توسط روسیه، از نظر جهانیان پوشیده نمیماند.
علاوه بر این، نباید فراموش کرد که در سالهای اخیر مقالات رسانههای مختلف در مورد اینکه روسیه از طالبان حمایت میکند، بیشتر شده است.
بنابراین، تصمیم قانونی کردن طالبان باید برنامه ریزی شده و از راههای دیپلماسی انجام شود.
اینگونه تصمیمات نباید به طور ناگهانی اتخاذ شود و برای همکاران بین المللی و خود مردم افغانستان غیر منتظره باشد.
در چارچوب سازمان ملل متحد «فهرست سیاه» شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره تحریم طالبان و القاعده وجود دارد و شامل چند صد نام است.
بدین ترتیب، تصمیمات مبنی بر حذف طالبان از فهرست گروههای تروریستی را میتوان در اختیار سازمان ملل متحد قرار داد.
«ضمیر کابل اف» نماینده ویژه روسیه در افغانستان احتمال قانونی کردن طالبان چنین تصریح کرد: پس از قرار دادن این گروه در فهرست تحریم شورای امنیت سازمان ملل متحد ما آنها را به عنوان سازمان تروریستی تلقی کردیم اما امروز با در نظر گرفتن تغییرات در برنامههای طالبان فعالیت آنها را با دقت بررسی و دنبال میکنیم اگر آنها آماده اجرای ۳ شرط آشتی ملی هستند، آن وقت ما هیچ دلیلی نداریم که آنها را به عنوان سازمان تروریستی تلقی کنیم.
وی ادامه داد: آنها به یکی از نیروهای سیاسی افغانستان تبدیل میشوند که از حق موجودیت برخوردار خواهند شد ولی این را نباید ما حل و فصل کنیم بلکه دولت افغانستان باید این را تایید و شورای امنیت سازمان ملل متحد این حکم را صادر کند.
حدود یک سال پیش صحبتهای مطرح شد مبنی بر اینکه مسکو به طور نظری آماده حذف طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی است چون این سازمان هیچ تهدیدی برای روسیه محسوب نمیشود اما برای اجرای این موضوع باید شرایط زیر وجود داشته باشند.
اولا، دیدگاه مشترک سازمانهای بین المللی وجود داشته باشد.
ثانیا، تصمیمات مشخصی در چارچوب سازمان ملل متحد و شورای امنیت سازمان ملل متحد گرفته شود.
ثالثا، توافق دولت مرکزی افغانستان وجود داشته باشد.
و بالاخره تضمین طالبان مبنی بر اینکه آنها به هیچ وجه برای منافع و امنیت روسیه و کشورهای آسیای مرکزی تهدید محسوب نشوند.
از لحاظ نظری حذف گروه طالبان از فهرست سازمانهای تروریستی در آینده کوتاهمدت و بلندمدت همراه با فعالیتهای دیپلماسی و تعامل بین نیروهای امنیتی کشورهای با نفوذ اجرا شدنی است.
/انتهای پیام/
- کد خبر 7290
- پرینت