یک روز پیش از برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح افغانستان، ستادهای انتخاباتی دوازده نامزد انتخابات ریاست جمهوری امروز (۸ ثور/اردیبهشت) در نشستی در کابل اعلام کردند که در لویه جرگه مشورتی صلح افغانستان شرکت نمیکنند.
آنها گفتهاند که این لویهجرگه از نظر آنها “بی موقع، غیر ضروری و ضیاع منابع دولتی” است.
نامزدانی که این لویه جرگه را تحریم کردهاند، غلام فاروق نجرابی، حکیم تورسن، نورالحق علومی، احمد ولی مسعود، محمد حنیف اتمر، فرامرز تمنا، شیدا محمد ابدالی، محمد شهاب حکیمی، رحمت الله نبیل، عنایت الله حفیظ، محمد ابراهیم الکوزی و نورالرحمان لیوال هستند.
این جرگه قرار است فردا (دوشنبه، ۹ ثور/اردیبهشت) با حضور دستکم ۲۵۰۰ نماینده از سراسر افغانستان رسما گشایش یابد. شرکتکنندگان این جرگه در باره چارچوب مذاکرات صلح با طالبان، به حکومت افغانستان مشورت خواهند داد.
منتقدان این لویه جرگه و کسانی که آن را تحریم کردهاند، میگویند “این جرگه در تناقض با تلاشها برای صلح است و در آستانه انتخابات هر نوع اقدام از نظر آنها کمپین انتخاباتی” محسوب میشود.
محمد یونس قانونی، معاون اول در دسته انتخاباتی محمد حنیف اتمر در این نشست گفت:”دلیل تحریم جرگه به اصطلاح مشورتی صلح این است که این جرگه فاقد جایگاه حقوقی است. ثانیا این جرگه به هدف پروسه صلح نه بلکه و به هدف سبوتاژ پروسه صلح است”.
آقای قانونی هشدار داد در صورتی که تصامیم جرگه خلاف خواسته مردم افغانستان باشد، برگزاری “جرگه مردم افغانستان” گام بعدی آنها خواهد بود.
این نامزدان از تمدید دوره کاری رئیسجمهور تا زمان برگزاری انتخابات توسط دادگاه عالی نیز انتقاد کردند و گفتند که این اقدام مانعی جدی در برابر برگزاری انتخابات شفاف است.
اما حامیان این لویه جرگه از جمله امرالله صالح، نامزد معاونت اشرف غنی در انتخابات ریاست جمهوری، میگویند که این جرگه از حمایت اعضای آن که از اقشار مختلف انتخاب شدهاند، تشکیل شده است. آنها این لویه جرگه را در شرایط کنونی افغانستان موثر میدانند.
پیش از این عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی حکومت وحدت ملی هم اعلام کرده بود که تیم انتخاباتی او در جرگه مشورتی صلح شرکت نمیکند. جمعیت اسلامی، جنبش اسلامی و وحدت اسلامی از احزاب برجسته مشمول این تیم انتخاباتی هستند.
کرزی در پی برگزاری جرگه دیگر
حامد کرزی رئیس جمهوری پیشین افغانستان با انتشار اعلامیهای گفته “لویهجرگه مشورتی صلح که از سوی حکومت برگزار می شود، در شرایط کنونی به دلایلی مختلف به سود مردم نیست” و آنرا به مثابه راه رسیدن به اجماع بزرگ ملی نمی داند.
آقای کرزی در این اعلامیه گفته”منفعت ملی و نیاز حیاتی به صلح در کشور ایجاب میکند که مذاکرات صلح به سرعت هر چه بیشتر به پیش برده شود تا مردم افغانستان از تلفات عظیم فرزندان شان که روزانه با آن مواجه اند نجات یابند”.
او گفته از رئیس جمهورغنی خواسته که برگزاری این جرگه را “به منظور جلوگیری از تاثیرات احتمالی منفی آن بر فضای گفتگوهای جاری صلح” به تأخیر بیندازند. خواستهای که حکومت آن را رد کرده است.
در ادامه این اعلامیه اما آقای کرزی از شرکتکنندگان جرگه کنونی ابراز قدردانی کرده و ابراز امیدواری کرده که به زودترین فرصت “در لویهجرگهای دور هم جمع شوند که مردم از هر گوشه و کنار کشور بر توافقات مذاکرات صلح مهر تائید بگذارند”.
گروه طالبان هم با انتشار اعلامیهای برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح را “روند مکرر و ملت فریبانه غلامان آمریکایی خوانده که توسط آن، برای تداوم و مشروع جلوه دادن حکومت تلاش میشود”.
اما محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان گفته جرگه مشورتی صلح به هدف ترسیم نقشهراه برای گفتگوهای صلح افغانستان برگزار خواهد شد.
- کد خبر 9061
- پرینت