دفتر سیاسی طالبان در قطر به بیبیسی گفته است که قرار است وزیران خارجه و نمایندگان ویژه حدود سی کشور و سازمانهای معتبر بینالمللی در مراسم امضای توافقنامه میان این گروه و آمریکا فردا (شنبه ۲۹ فوریه) شرکت کنند. هنوز دولتهای آمریکا و افغانستان در مورد این خبر اظهار نظری نکردهاند و فهرست اشتراک کنندگان در این مراسم هم اعلام نشده است.
سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحه، پایتخت قطر، به بیبیسی گفت این توافق نامه آغاز خروج نیروهای خارجی از افغانستان را رقم خواهد زد.
این توافق زمینه خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و گفتگوهای بینالافغانی را فراهم خواهد ساخت.
هرچند جزییات دقیق این توافقنامه منتشر نشده ولی منابع دخیل در این مذاکرات میگویند درست پس از امضای این توافقنامه مرحله بعدی کاهش خشونتها آغاز و آمادگی برای برگزاری گفتگوهای بینالافغانی تا دو هفته دیگر در یکی از کشورهای اروپایی گرفته خواهد شد
همزمان منابع در ارگ ریاست جمهوری به بیبیسی گفتهاند که یک هیئت شش نفری را برای انجام گفتگوهای مقدماتی با طالبان به دوحه فرستاده است.
فضل محمود فضلی، مشاور ارشد رئیس جمهوری افغانستان گفت این هیات به عنوان یک گروه تماس عمل میکند و براساس پیشنهاد طالبان تشکیل شده است. گروه طالبان تاکنون در این مورد اظهار نظری نکرده است.
قبلا طالبان ابراز امیدواری کرده بودند که روسیه و چین این توافقنامه را تضمین کنند اما یک منبع دخیل در این مراسم به بیبیسی گفت به جز نماینده با صلاحیت طالبان و آمریکا، نماینده کشور سومی به عنوان شاهد و یا ضامن این توافقنامه امضا نخواهد کرد.
این منبع تاکید کرد که حضور نمایندگان کشورهای منطقه و قدرتهای مطرح جهان در این مراسم “اهمیت و حیثیت بینالمللی این توافق را برجسته خواهد ساخت.”
قرار است مراسم امضای توافقنامه گروه طالبان و آمریکای به میزبانی و مدیریت دولت قطر در یکی از مجللترین هتلهای دوحه برگزار شود.
منابع آمریکایی گفتهاند در صورتی که کاهش خشونتها همچنان ادامه یابد در قدم اول، حدود چهار هزار سرباز را طی حدود چهار ماه از افغانستان بیرون خواهد برد. به این ترتیب، تعداد نیروهای خارجی در افغانستان به ۸۶۰۰ نفر کاهش خواهد یافت.
آمریکا تصریح کرده که اگر خشونتها همچنان کاهش و یا به صفر تقلیل یابد ظرف حدود دو سال دیگر تمام نیروهای خارجی از افغانستان خارج خواهند شد.
همچنین آمریکا تاکید دارد که مراحل بعدی مشروط به پیشرفت و ثبات در مرحله کاهش خشونت خواهد بود.
بعد از نزدیک به بیست سال جنگ و بیش از یکسال گفتگو میان نمایندگان دو طرف، نمایندگان بلند پایه طالبان و آمریکایی قرار است توافقنامهای را امضا کنند که توقع میرود طولانیترین جنگ آمریکا را پایان ببخشد. در این جنگ دهها هزار شهروندان افغان و بیش از ۳۵۰۰ سرباز آمریکایی و ائتلاف بینالمللی جان خود را از دست دادند.
مذاکرات آمریکا و طالبان از آغاز تاکنون
تاکنون ۱۱ نشست میان دیپلماتهای آمریکا و نمایندگان طالبان صورت گرفته است؛ نه نشست در دوحه پایتخت قطر و یک نشست در شهر ابوظبی امارات متحده عربی.
اولین نشست ۱۲ اکتبر سال ۲۰۱۸ در شهر دوحه قطر برگزار شد.
نشست دوم ۱۶ نوامبر سال ۲۰۱۸ بار دیگر به میزبانی قطر در شهر دوحه قطر برگزار شد.
۱۷ دسامبر سال ۲۰۱۸ نشست سوم در شهر ابوظبی امارات متحده عربی بود. این نشست برای سه روز ادامه داشت و طالبان به هیأت افغانی اجازه شرکت در نشست را نداد.
۱۹ ژانویه سال ۲۰۱۹ دور چهارم گفتگوها بار دیگر در شهر دوحه قطر برگزار شد.
۲۵ فوریه سال ۲۰۱۹ دور پنجم در دوحه قطر برگزار شد و در این نشست، زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان برای نخستین بار با ملا عبدالغنی برادر معاون رهبر طالبان در دوحه قطر دیدار کرد. این دور گفتگو برای ۱۶ روز ادامه یافت.
دور ششم گفتوگوهای آمریکا و طالبان پس از ۹ روز، پنجشنبه ۱۹ ثور/اردیبهشت پایان یافت. دو طرف اعلام کرد که این نشست با پیشرفتهای همراه بوده است.
دور هفتم ۲۹ ژوئن آغاز در دوحه، پایتخت قطر آغاز و برای چند روز طول کشید. در این دور، دو طرف گفته بودند پیشرفتهایی حاصل شده و روی بسیاری مسائل توافق به دست آمده است.
دور هشتم مذاکرات میان نمایندگان آمریکا و گروه طالبان (۱۲ اسد/مرداد) در دوحه، پایتخت قطر آغاز و تا ۹ روز با گفتوگو میان دو طرف جریان داشت. زلمی خلیلزاد با پایان این نشست ابراز امیدواری کرد که این عید (قربان) آخرین عیدی باشد که افغانستان در جنگ به سر میبرد.
دور نهم مذاکرات آمریکا و طالبان ۳۱ اسد/مرداد در دوحه آغاز شد و مدت ده روز ادامه داشت. این یکی از مهمترین نشستها بود. بعد از پایان این نشست آقای خلیلزاد در رشته توییتهایی نوشت “ما در آستانه یک توافقی هستیم که خشونت را کاهش داده و راه را برای افغانها خواهد گشود تا برای مذاکرات در مورد یک صلح باعزت و پایدار و یک افغانستان متحد و با اقتدار که ایالات متحده، متحدانش و هیچ کشور دیگر را تهدید نکند، با هم بنشینند.”
دور دهم مذاکرات آمریکا و طالبان نیز ۱۶ آذر/قوس آغاز و تا تاریخ ۲۲ ادامه یافت. موضوع اصلی این دور کاهش خشونت و آتش بس اعلام شده بود. در پایان این دور آمریکا به طالبان فرصت داد تا درباره کاهش خشونت و آتش بس با رهبران خود گفتگو کنند.
دور یازدهم مذاکرات نیز دلو/بهمن برگزار شد. وزیر دفاع آمریکا گفته بود که با طالبان بر سر پیشنهاد کاهش یک هفتهای تنشها به توافق رسیدهاند. وزیر خارجه آمریکا نیز گفته بود که “ما امیدواریم بتوانیم به نقطهای برسیم که خشونتها به طور قابل توجهی کاهش پیدا کند، نه فقط روی یک تکه کاغذ.”
- کد خبر 10089
- پرینت