پیکر آیتالله العظمی شیخ محمد آصف محسنی، امروز سهشنبه (۱۵ اسد) با اشتراک صدها تن از شهروندان کشور در محوطه حوزۀ علمیه خاتم النبیین در کابل به خاک سپرده شد.
آقای محسنی که از پر نفوذ ترین عالمان دین در کشور شمرده می شد دیروز درنتیجه بیماری درکابل درگذشت. او درکندهار زاده شده بود وپس ازفراگیری آموزشهای نخستین به پاکستان رفت و در شهر کویته به آموزش پرداخت.
بعد از آن این عالم دینی کشور به دروس فقه ، رجال و حدیث و اصول پرداخت و به گونه رسمی در میان علمای شیعه لقب آیت الله العظمی را به دست آورد.
آیت الله محسنی بنیاد گذار “حرکت اسلامی افغانستان” دربرابر نیروهای اتحاد جماهیر شوروی پیشین نیز به مبارزه پرداخت.
دراین مراسم رهبران سیاسی وشماری ازدیپلوماتهای خارجی نیز شرکت کرده بودند.
محمد جواد محسنی- نواده آیت الله آصف محسنی گفت:«مجموعه که حضرت آیت الله العظمی محسنی بنا کردند هیچ وقت وراثتی نبوده و نیست. مجموع بزرگ حوزه علمیه خاتم النبیین وقف است و در راس این مجموعه بعد از ایشان هیئت امنا خواهد سرکار آمد. هیئت امنا جلسات اولی خوده تشکیل دادند برای اداره حوزه علمیه خاتم النبیین.»
هر چند او در زمان نخستین دولت مجاهدین درسیاست دخیل بود اما درهژده سال گذشته درصحنه سیاسی کشور حضور نداشت.
این رهبر جهادی از سوی علمای شیعه افغانستان به گونه رسمی به لقب آیت الله رسید.
شیدا محمد ابدالی- نامزد انتخابات ریاستجمهوری گفت:«وی میگفتند که ما جهاد کردیم و لی جهاد را حفظ نتوانستیم، فکر کنم که ایشان بسیار تصمیم گرفتند که در یک وقت حساس با سیاست خدا حافظی کردند و به تدریس علم پرداختند.»
او بنیاد گذار حزب حرکت اسلامی افغانستان که از جریانهای سیاسی شیعیان به حساب می آمد بود که در برابر شوروی پیشین می جنگید .
او افزون بر شیعیان و پیروان اش در میان پیروان مذهبهای دیگر کشور نیز محبوبیت چشم گیری داشت.
در همین حال مقامهای سیاسی کشور درگذشت آقای محسنی را یک ضایعه بزرگ برای کشور میدانند.
محمد اشرف غنی، رییسجمهور کشور نیز درگذشت اقای محسنی را تسلیت گفت.
در بیانیهیی که از ارگ ریاستجمهوری منتشر شد آمده است:« شادروان آیت الله محمد آصف محسنی دارای اخلاق و سجایای نیکو بود، در عرصه علوم اسلامی دست بلند داشت و در پیروزی جهاد برحق مردم افغانستان تلاش های خستگی ناپذیر را انجام داد. وفات او یک ضایعه بزرگ برای کشور و جهان اسلام است.»
حامد کرزی، رییسجمهور پیشین نیز در بیانیهیی درگذشت آیت الله محسنی را ضایعه بزرگ برای کشور دانست.
کرزی در یک پیام تویتری نوشت:« من از درگذشت حضرت شیخ محمد آصف محسنی ، برجسته ترین محقق و نویسنده دینی کشور ، بسیار متاثر گردیدم. درگذشت ایشان ضایعه بزرگی برای ملت است.»
محمد رضا بهرامی- سفیرایران درکابل گفت:«مهم ترین ویژگی که شاید من بتوانم از ایشان یاد بکنم نقش برجسته ایشان در نزدیکی مذاهب اسلامی و ایجاد یک برادری و اخوت اسلامی بین همه مذاهب اسلامی است.»
صلاح الدین ربانی، سرپرست وزارت امور خارجه کشور نیز گفت:« آیت الله محسنی، فقیه و عالم مجاهد و اندیشمندِ وارسته ای بود که عمرش را صرف خدمت به جامعه و کشور از طریق مبارزه، مجاهدت و نشر و اشاعه معارف اسلامی نمود.او در راستای تقویت روحیه اخوت میان پیروان مذاهب اسلامی، در کنار رهبر جهاد و مقاومت و شهید صلح استاد برهان الدین ربانی، شورای اخوت اسلامی را تأسیس کرد.»
آیت الله العظمی سیستانی، از مراجع شیعیان عراق نیز درگذشت آقای محسنی را تسلیت گفته است.
آیت الله آصف محسنی هشتادوچهار سال عمر کرد از سه همسرش شش پسر وچهار دختر دارد.
- کد خبر 9413
- پرینت