علمای دینی افغانستان، پاکستان و اندونیزیا نشستی را در مورد جنگ افغانستان در جاکارتا پایتخت اندونیزیا برگزار میکنند. افغانستان انتظار دارد که در این بحث، جنگ شورشیان طالبان از نظر دینی غیرشرعی اعلام شود.
حدود ۶۰ تن از علمای سه کشور روز جمعه در نشستی در جاکارتا بحث میکنند. اندونیزیا بزرگترین کشور اسلامی بیطرف در قضیه افغانستان است. شورای عالی صلح افغانستان امیدوار است فتوایی که توسط علمای سه کشور صادر میشود، داعیه شرعی بودن جنگ افغانستان را به چالش بکشد و به مردم افغانستان بفهماند که این جنگ جواز شرعی ندارد.
شورای عالی صلح میگوید حالا که اجماع در مورد صلح در داخل افغانستان وجود دارد، تلاش میشود تا اجماع منطقهای نیز در این عرصه به وجود آید و کشورهای مسلمان از داعیه صلحخواهی دولت افغانستان حمایت کنند.
در این نشست ۲۰ تن از علمای عضو شورای علما و شورای عالی صلح از افغانستان، ۱۵ تن از علمای پاکستانی و ۲۰ تن از عالمان دینی اندونیزیایی شرکت خواهند داشت.
جنگ مذهبی
طالبان و سایر گروههای تندرو که با دولت افغانستان میجنگند، بزرگترین توجیه شان غیرشرعی بودن نظام دولتی افغانستان است. این گروهها با تبلیغ در مساجد و جوامع شدیدا مذهبی افغانستان میگویند که حکومت افغانستان توسط کشورهای غربی ایجاد شده و بنیاد اسلامی و مذهبی ندارد. تلاش شورای عالی صلح افغانستان نیز این است که با برگزاری نشست علمای دینی سه کشور، ثابت کند که این ادعای شورشیان بیاساس است.
عطاءالرحمان سلیم، عضو شورای عالی صلح افغانستان روز پنجشنبه به دویچه وله گفت: «جنگ کنونی در این نشست ارزیابی میشود و شما میدانید که جنگ فعلی در افغانستان با معیارهای اسلامی برابر نیست.»
این در حالیست که طالبان با استفاده از مذهبی و سنتی بودن مردم به سادگی میتوانند جوانان را فریب دهند و آنان را با جذب در صفوف خودشان به جنگ علیه نیروهای دولتی وادار نمایند. آقای سلیم گفت همه تلاش این است که پوشش شرعی جنگ طالبان در این نشست با نشر اعلامیهای از میان برود.
به گفته آقای سلیم علما در این نشست روی این موضوع بحث میکنند که این جنگ «ریشه مذهبی» دارد یا خیر. او گفت: «در این نشست اعلامیهای را نشر خواهند کرد که به نفع صلح و امنیت در افغانستان تمام شود.» شورای عالی صلح امیدوار است که با توافق علمای سه کشور، مردم افغانستان پی ببرند که این جنگ توجیه مذهبی و دینی ندارد.
فتوای جهاد افغانستان در پاکستان
آگاهان میگویند طالبان و سایر گروههایی که در افغانستان میجنگند، از یک سو پناهگاهها و مراکز امن در پاکستان دارند و از طرف دیگر از سوی حلقات استخباراتی در پاکستان تمویل و تجهیز میشوند. تحلیلگران میگویند علمای پاکستان مانند مولانا فضل الرحمن و مولانا سمیع الحق فتوای جنگ در افغانستان را صادر میکنند و این گروهها از نظر ایدیولوژی مذهبی حامیان بسیار قدرتمند در پاکستان دارند.
هاشم الکوزی، رئیس کمیسیون امنیتی مشرانو جرگه به دویچه وله گفت آن علمای پاکستانی که در نشست اندونیزیا شرکت میکنند نفوذ و تاثیر چندانی بر طالبان ندارند: «فکر نمیکنم علما و شخصیتهایی از پاکستان به اندونیزیا بروند که بر طالبان تاثیر مستقیم دارند و فتوای ختم جنگ بتواند بر طالبان تاثیر بگذارد.»
به باور آقای الکوزی علمای کلانی در داخل افغانستان نیز حضور دارند که میتوانند علیه طالبان فتوا صادر کنند ولی دولت افغانستان در پی گرفتن نظر آنان نیست، زیرا میداند که چنین فتواهایی نمیتواند بر ختم جنگ تاثیر داشته باشد.
ریشه سیاسی
تحلیلگران اما به این باورند که جنگ افغانستان بسیار پیچیدهتر از آن است که با نشست چند تن از علمای دینی به پایان برسد. آنها به این باورند که جنگ افغانستان ریشه سیاسی دارد و تا زمانی که اختلافات اساسی بین افغانستان و پاکستان حل نشود، این جنگ به پایان نمیرسد.
به باور تحلیلگران پاکستان با حمایت از گروههای تندرو مانند طالبان و سایر جریانهای افراطی در پی گرم نگهداشتن جنگ در افغانستان است تا به هدف خود برای ایجاد یک حکومت ضعیف و نزدیک به اسلام آباد در کابل برسد.
آقای الکوزی گفت: «جنگ افغانستان بسیار پیچیده شده و استخباراتی است. بسیاری کشورها در اینجا راه شان را گم کردهاند. در حالی که طالبان تقویت شده، برعلاوه آن، حالا گروه داعش نیز میجنگد.»
ح. همراز
DW.COM
- کد خبر 6581
- پرینت