وزیر خارجه روسیه در یک نشست خبری در دوشنبه، پایتخت تاجیکستان به درگیریهای طالبان با جبهه مقاومت ملی در پنجشیر واکنش نشان داد و از طالبان خواست با مخالفان خود گفتگو کنند.
سرگئی لاوروف گفت بحران افغانستان باید از راه یک گفتگوی ملی حل شود و توافق تمام جریانهای سیاسی به دست آید.
این مقام ارشد دیپلماتیک روسیه گفت طالبان ادعا میکنند که ازبکها، تاجیکها، هزارهها و دیگران را در دولت سهم دادهاند، اما در واقع کسانی که طالبان به آنها اشاره میکنند هم از خود طالبان هستند.
ولایت پنجشیر، ولسوالیهای اندرابها و خوست فرنگ و ولسوالی ورسج تخار در هفتههای گذشته گواه درگیریهای شدید میان نیروهای جبهه مقاومت ملی افغانستان و طالبان بود.
طالبان و جبهه مقاومت ملی افغانستان تأیید کردهاند که در این درگیریها دو طرف متقبل تلفات شدهاند.
همچنین گزارشهایی از نقض گسترده حقوق بشری غیرنظامیان در این ساحات منتشر شده است.
فعالان حقوق بشر گفتهاند طالبان در روزهای گذشته در این ولایت و ولسوالیها مرتکب جنایت جنگی شدهاند.
وزیر خارجه روسیه در نشست خبریاش گفت برای اینکه افغانستان به ثبات برسد، باید دولت این کشور فراگیر باشد و ما این پیام را به طالبان فرستادهایم.
لاوروف همچنین گفت: “همکاران چینی ما هم که در فرمتهای مختلف در مسایل افغانستان دخیل هستند، همین موضع را دارد. ما از همه کشورهای دخیل، از جمله پاکستان میخواهیم که از این موضع حمایت کنند.”
سرگئی لاوروف برای شرکت در اجلاس شورای وزیران خارجه کشورهای مستقل مشترکالمنافع به دوشنبه سفر کرده است.
در نشست خبری که او در دوشنبه برگزار کرده بود، بخشی از صحبتهای خود را به مسایل افغانستان اختصاص داده بود.
لاوروف گفت: “ما از متحدان خود در تاجیکستان که نفوذ جدی بر افغانستان، به ویژه در شمال کشور دارند، انتظار داریم که به ما در دستیابی به اهداف مشترکمان کمک کنند.”
در ماههای گذشته گزارشهایی در مورد حضور رهبران ارشد جبهه مقاومت به شمول احمد مسعود و امرالله صالح در تاجیکستان منتشر شده است.
هنوز رهبران جبهه مقاومت و مقامات تاجیکستان در این مورد ابراز نظر رسمی نکردهاند.
با این حال در نخستین روزهای ورود طالبان به پنجشیر که گزارشهای گستردهای از نقض حقوق بشردوستانه بینالملل از سوی این گروه در این ولایت منتشر شده بود، امامعلی رحمان به گونه صریح از رویدادهای جاری در ولایت پنجشر به عنوان “نقض فاجعهبار” حقوق انسانی یاد کرد و گفت که پنجشیر در محاصره اقتصادی قرار دارد و سازمانهایی مانند صلیب سرخ تا حالا نتوانستهاند برای انجام کارشان وارد این دره شود.
او در آن زمان گفت که تاجیکان افغانستان “۴۶ درصد جمعیت افغانستان را تشکیل میدهند” و حق دارند در امور دولتداری جایگاه “شایسته” خود را در کنار بقیه اقوام داشته باشند.
کشورهای مستقل مشترکالمنافع، اتحادیهای شامل برخی از جمهوریهای مستقل اتحاد جماهیر شوروی سابق است.
اهداف این اتحادیه، بهبود وضعیت اقتصادی و امنیت کشورهای پیشین اتحاد جماهیر شوروی سابق است. روسیه، آذربایجان، ارمنستان، ازبکستان، بلاروس، تاجیکستان، قرقیزستان، قزاقستان و مولداوی اعضای اصلی این اتحادیه است.
بیشتر این کشورها نگران نفوذ افراطگرایان از افغانستان هستند.
سرگئی لاوروف پس از نشست وزیران خارجه کشورهای مستقل مشترکالمنافع گفت امروز وضعیت افغانستان و تأثیر آن بر آسیای مرکزی را مورد بررسی قرار دارند و “وظایف تکمیلی برای اجرای تصمیمات سران کشورها در خصوص بسیج تلاشهای بیشتر برای مبارزه با تهدیدات تروریستی و قاچاق مواد مخدر مشخص شد.”
- کد خبر 11186
- پرینت