نتایج یک نظرسنجی تازه که در ۱۱ ولایت صورت گرفته، نشان می دهد که حدود ۶۰ درصد مردم؛ طالبان را گروه تروریستی و مزدور خارجی می دانند و تنها ۵ درصد، آنان را مدافع ارزش های اسلامی می خوانند.
نتایج این نظرسنجی که از سوی روزنامه هشت صبح و مؤسسه تحصیلات عالی خصوصی خورشید صورت گرفته است، امروز اعلام شد.
فریدون آژند مسوول بخش سیاسی روزنامه هشت صبح، در یک نشست خبری در کابل گفت که این نظرسنجی در شهر کابل و مراکز ولایات غزنی، کندهار، هرات، بامیان، بلخ، بغلان، پروان، کاپیسا، ننگرهار و بدخشان، با اشتراک ۳۷۱۷ تن و با تکمیل فورم صورت گرفته است.
پاسخ دهندگان که ۶۱.۳ درصد آن مرد و ۳۷.۸ درصد زن بوده اند، از میان افراد بالاتر از ۱۸ سال که صنف دوازدهم را به پایان رسانده و یا تحصیلات عالی داشته اند، به شکل تصادفی انتخاب و نظر آنان در پنج بخش زیر پرسیده شده است:
عملکرد دولت
۴۷.۲ درصد پاسخ دهندگان گفته اند که افغانستان در مسیر درستی حرکت نمی کند؛ و در مقابل ۲۷.۹ درصد دیگر، ابراز خوشبینی کرده اند که افغانستان درمسیر درست در حرکت است؛ و ۲۳.۷ درصد نیز در این زمینه نظری نداشته اند.
یافته های این تحقیق نشان می دهد که نزدیک به ۴۰ درصد از پاسخ دهندگان گفته اند که دولت، باید مبارزه با فساد و بهبود سیستم قضایی را در اولویت کاری خود قرار دهد، ۲۲.۶درصد اصلاحات در امور امنیتی، ۱۱.۳ در صد ایجاد اشتغال، و ۹.۴ درصد رشد معارف را مهم دانسته و از دولت خواسته اند که به آنها اولویت بدهد.
۲۲.۷ درصد پاسخ دهندگان، اقدام های دولت را در زمینه ارتقای معارف و تحصیلات عالی، ۲۰.۷ درصد مبارزه با فساد و بهبود سیستم قضایی، و ۶.۵ درصد در زمینۀ ایجاد اشتغال بیشتر از دیگر اقدام های دیگر آن تایید کرده اند.
سیستم قضایی
۵۳ درصد پاسخ دهندگان، از اصلاحاتی که در سیستم قضایی کشور صورت گرفته است، اظهار بی خبری کرده، ۲۷ درصد گفته اند که از اصلاحات مورد نظر خبر دارند و ۱۹ درصد در این زمینه نظر نداده اند.
بر بنیاد این نظرسنجی، ۴۵ درصد گفته اند که نسبت به اصلاحات در سیستم قضایی کشور خوشبین نیستند، ۲۹ درصد نسبت به این موضوع خوشبین بوده و ۲۴ درصد ابراز نظر نکرده اند.
در این نظرسنجی حدود ۲۲ درصد پاسخ دهندگان، تغییرات صورت گرفته در سیستم قضایی را باعث دسترسی بیشتر مردم به عدالت دانسته، ۴۹ درصد نسبت به این موضوع ابراز بی اطلاعی کرده، و حدود ۲۷ درصد نیز نظر نداده اند.
طالبان
۶۰ درصد پاسخ دهندگان به این نظر سنجی؛ طالبان را گروه تروریستی و مزدور خارجی می دانند، ۲۹ درصد دیگر طالبان را عامل نابودی و ویرانی کشور و باعث بدبینی جامعه جهانی نسبت به افغانستان دانسته، و فقط ۵.۲ درصد مبارزه طالبان را در راستای دفاع از ارزش های اسلامی دانسته اند.
یافته های این تحقیق نشان می دهد که ۴۴ درصد پاسخ دهندگان، مخالف مذاکره با طالبان اند، ۳۹ درصد از مذاکره با طالبان حمایت کرده و حدود ۱۶ نیز نظر نداده اند.
بیش از ۱۹ درصد از اشتراک کنندگان این تحقیق، از جنگ با طالبان و سرکوب این گروه بخاطر مجبور ساختن آنان برای پذیرش صلح حمایت کرده اند، و ۵۶ درصد پاسخ دهندگان براین عقیده اند که طالبان باید برای مذاکره با دولت، قانون اساسی را بپذیرند و به زندگی عادی برگردند.
در عین حال، بیشتر از ۴۲ درصد این افراد، از اقدام های دولت در راستای مذاکره با طالبان و سایرهای گروه های مخالف مسلح حمایت کرده اند، ۳۹ درصد با آن مخالفت کرده، و ۱۷ درصد هم در این باره نظر نداده اند.
نیروهای امنیتی
حدود ۷۵ درصد از پاسخ دهندگان، از عملکرد نیروهای امنیتی ابراز رضایت کرده اند، ۱۶ درصد ابراز نارضایتی نموده و متباقی نظر نداده اند.
همچنان، در مورد میزان اعتماد به اردوی ملی، ۳۹ درصد پاسخ دهندگان اعتماد خیلی زیاد، ۴۵ درصد اعتماد متوسط و ۱۴ درصد اعتماد خیلی کم داشته اند. افزون براین، در مورد پولیس، ۲۶ درصد مصاحبه شونده ها گفته اند که به آنان اعتماد خیلی زیاد دارند، ۴۷ درصد از اعتماد متوسط ، و ۲۴ درصد از اعتماد خیلی کم به پولیس سخن گفته اند.
اصلاحات اداری
به اساس یافته هاى نظرسنجى ۴۲ درصد از پاسخ دهندگان در مورد اصلاحات اداری گفته اند که اعضای پارلمان در جهت منافع شخصی خود در مقابل روند اصلاحات می ایستند، ۲۷ درصد نقش اعضای پارلمان را در عرصه آوردن اصلاحات منفی خوانده، و ۲۸ درصد نیز نقش آنان را در این زمینه مثبت دانسته اند.
۲۲ درصد پاسخ دهندگان به این نظرسنجی گفته اند که سیاست های حکومت، در بخش توانمند سازی زنان بسیار مؤثر بوده، ۲۹ درصد این سیاست ها را بی اثر، و ۳۵ درصد نیز آن را بسیار کم اثر ارزیابی کرده اند.
- کد خبر 3952
- پرینت