داکتر طاهر شاران رئیس عمومی اداره انرژی اتمی افغانستان گفت که با استفاده از تکنالوژی هستهای میتوان در بخشهای زراعت، مدیریت آب و بسیاری از بخشهای دیگر از جمله تولید انرژی برق در افغانستان استفاده کرد.
آقای شاران میگوید این اداره در چند عرصه فعالیت دارد، که یکی از آنها نظارت بر دستگاههای اکسری میباشد، که بر اساس قانون آژانس بین المللی انرژی اتمی، باید از آنها نظارت کند، همچنین این اداره اجازه نصب دستگاههای اکسری مانند اسنکرهایی که در میادین هوایی و بنادر کشور را صادر میکند.
او در مورد همکاریهای اداره انرژی اتمی با وزراتخانههای مختلف در کشور گفت یک برنامه بلندمدت از سوی وزرات صحتعامه روی دست گرفته شده، که با همکاری این اداره قرار است تشخیص و تداوی بیماری سرطان در افغانستان صورت گیرد.
آقای شاران افزود: این اداره با وزارت معادن نیز همکاری دارد، که این همکاری در بخشهای شناسایی معادن افغانستان از جمله اورانیوم و سایر معادن میباشد.
او گفت که این اداره مدتی قبل، تحقیقی در منطقه قصبه کابل داشت، که مشخص شد در قسمتی از کوههای این منطقه سنگهایی با مواد رادیواکتیو وجود دارد که متاسفانه برخی از مردم محل از این سنگها برای خانهسازی استفاده کردهاند، که این سنگها برای صحت انسان مضر است.
رئیس اداره انرژی اتمی یادآور شد، که این اداره با وزارت زراعت و مالداری نیز همکاری دارد. که در این بخش بروی موضوعاتی زراعتی چگونه مطالعه صورت خواهد گرفت که میتوان رطوبت خاک، مدیریت آب و همچنین اصلاح بذرهای کشاورزی را با استفاده از این تکنالوژی تشخیص داد.
داکتر شاران افزود: با استفاده از تکنالوژی هستهای میتوان عُمر میوههای تولید شده را طولانی کرد که به این وسیله میتوان از فاسد شدن زودهنگام میوهها جلوگیری کرد.
او اظهار داشت؛ بر اساس برآورده این اداره با استفاده از گاماردیشن (Gamma Radiation) میتوان سالانه تا ۳۰ میلیون دالر بر عایدات کشور افزود. در این مورد بوسیله این تکنالوژی از فاسد شدن میوههای خشک و تازه، تا مدت زیادی جلوگیری میشود.
شاران گفت: طرح یادشده از سوی این کمیسیون به شورای وزیران پیشنهاد شده و فعلا در مرحله مطالعه اولیه است، که باید مشخص شود از میان تکنالوژیهای مختلف کدام یک با شرایط افغانستان بیشتر همخوانی دارد.
او همچنین در مورد تکنالوژی هستهای و تولید برق گفت که با استفاده از تکنالوژی جدیدی هسته ای، چگونه می توان برق را با قیمت ارزان تولید کرد، که جدیدا راکتورهای ساخته شده که قابلیت انتقال را دارد. این تکنالوژی در مدت ۴ الی ۵ سال آینده وارد بازار خواهد شد و اگر کشور ما آمادگی داشته باشد میتواند از آن برای تولید برق هستهای استفاده کرد.
کمیسیون عالی انرژی اتمی افغانستان حدود ۷ سال قبل با فرمان رئیس جمهور سابق تاسیس شد و تاکنون در این مدت بر دستگاه های آنالیز کننده که بیشتر در بخش طبابت به کار می رود، نظارت داشته است.
کمیسیون عالی انرژی اتمی افغانستان از جمله جوانترین واحدهای اداری دولت افغانستان است که در راستای استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای فعالیت میکند.
فعالیتهای این اداره در استفاده از انرژی هستهای در بخشهای طبابت، زراعت، صنعت، تولید برق، معادن و محیط زیست مرتبط می شود.
- کد خبر 8909
- پرینت