بهدنبال دیدار روزگذشتۀ فرستادۀ ویژۀ آلمان برای افغانستان با رییسجمهور غنی در ارگ ریاستجمهوری، تلویزیون ملی افغانستان در تویترش گزارش داد حکومت آلمان برای تسهیل و تنظیم گفت وگوها میان افغانان توافق کرده و این گفت وگوها پس از عید انجام خواهند شد.
اما مارکس پوتزل، فرستادۀ ویژۀ آلمان برای افغانستان در واکنش به این تویت تلویزیون ملی، آن را غیرمسؤولانه خواند.
آقای پوتزل در تویترش نوشت: «این غیرمسؤولانه و پیش از وقت است. تاکنون هیچچیز توافق نشدهاست و نیازمند گفت وگوهای بیشتر، به ویژه در دوحه است. مهم است تا تذکر داد که تلویزیون ملی سخنگوی رسمی ارگ نیست.»
صمیم عارف، معاون سخنگوی رییسجمهور غنی نیز در تویترش خبر همسان با تلویزیون ملی را از دیدار آقای پوتزل با رییسجمهورغنی پخش کردهاست.
پس از انتقاد فرستادۀ ویژۀ آلمان، تلویزیون ملی این تویتش را پاک کردهاست. این تویت تلویزیون ملی به زبان انگلیسی اینگونه نوشته شده بود:«پس از تلاش ناکام برای برگزاری گفت وگو میان افغانان از سوی انستیتیوت دوحه و حکومت قطر، حکومت آلمان توافق کردهاست تا این گفت وگو را، پس از عید، زمینهسازی و تنظیم کند. رییسجمهور غنی در دیدار با آقای پوتزل از این ابتکار استقبال کرد.»
آگاهان، میگویند که چنین ابراز نظرها از سوی تلویزیون ملی بر روابط میان کابل، دوحه و کابل برلین اثرهای بدی خواهد گذاشت.
انتظار خادم، آگاۀ روابط بینالملل در این باره اظهار داشت:«این چنین عمل روابط را خراب میکند میان هر دوطرف بیاعتمادی را ایجاد میکند؛ زیرا جرمنی کمک بسیاری به روند صلح افغانستان میکند، اما در این صورت این یک ضربه به روند صلح نیز است.»
پیش از این، تصویر پس زمینۀ تویتر و ستدیوی تلویزیون ملی که برای پوشش لویه جرگۀ مشورتی صلح تزیین شده بود نیز با انتقادهایی زیادی روبهرو شد که پس از آن تلویزیون ملی در آن تغییرات آورد.
در تصویر پس زمینۀ تلویزیون ملی، تصویرهایی از رییسجمهور غنی، حامدکرزی و اعضای گروه طالبان و در عقب آن زنان با پوشش حجاب و چادری تزیین شده بود.
برخی از آگاهان، حکومت را متهم میسازند که از تلویزیون ملی استفاده سوء میکند.
فضلالرحمان اوریا آگاه امور سیاسی بیان داشت: «متأسفانه تلویزیون ملی افغانستان به مرکز تبلیغات رییسجمهور تبدیل شده و بیست و چهار ساعت برای رییسجمهور تبلیغات میکند.»
مهدی افضلی، آگاۀ امور بینالملل اظهار داشت: «حکومت افغانستان در موقعیتی قرار دارد که انتخابات پیش رو است و در این انتخابات از هر ابزار ممکن تلاش میکند استفاده کند تا اقبال اجتماعی را به وجود بیارند و نظر عمومی مردم افغانستان را با خود همگام بسازد.»
نشست سیاستگران و نمایندهگان حکومت با نمایندهگان طالبان، قرار بود در دوحه در هفتۀ نخست ماه ثور برگزار شود، اما طالبان با فهرست حکومت برای این نشست مخالفت کردند.
طالبان در واکنش به فهرست دوصد و پنجاه نفری حکومت وحدت ملی با تمسخر گفته بودند که «تهیهکنندهگان این فهرست در کابل باید بفهمند که این یک نشست سازماندهی شده از سوی یک کشور خلیج است، نه مراسم عروسی در هوتلی در کابل و یا کدام مهمانی دیگر.»
از همینرو و به علت اختلاف میان طالبان و حکومت وحدت ملی این نشست برگذار نشد.
پسانتر احتمال برگذاری یک نشست در سمرقند ازبیکستان نیز مطرح شد، اما ظاهراً در این باره پیشرفتی به میان نیامد.
آلمان، از کمک کنندهگان افغانستان است و دربارۀ افغانستان دوبار نشست جهانی برگزار کردهاست – بن نخست و بن دوم.
از سویی دیگر آلمان برای نزدیک ساختن دیدگاههای افغانها در گفت وگوهای صلح نیز کمک میکند.
منابع میگویند که فرستادۀ ویژۀ آلمان برای افغانستان پس از دیدار با رییسجمهور غنی و مقامهای دیگر دولت افغانستان بهسوی قطر رفتهاست.
- کد خبر 9160
- پرینت