برخی از مقامات محلی در هلمند بر این باورند که ناامنی در جنوب افغانستان نگرانیها را در مورد راه اندازی خط لوله انتقال گاز تاپی افزایش داده است.
بر اساس گفته مقامات محلی، افزایش خطر امنیتی در منطقه «گرشک» ولایت هلمند افغانستان نگرانیها را در مورد خط لوله انتقال گاز ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند(تاپی) افزایش داده است.
اعضای شورای ولایتی هلمند نیز تاکید کردند که وضعیت نابسامان ولایت هلمند میتواند تهدید جدی نسبت به اعمال و راهاندازی پروژه تاپی باشد.
کریم اتل یکی از اعضای شورای ولایتی هلمند گفت: وضعیت این منطقه با در نظر گرفتن پروژه تاپی حیاتی است در نتیجه میبایست راهحلی برای بهبود وضعیت امنیتی پیدا کرد.
عبدالرحمن سرجنگ رئیس پلیس هلمند اطمینان داد که نیروهای امنیتی آمادگی کامل دارند تا تمام توطئهها را با هوشیاری دفع کنند.
داوود شاه صبا وزیر معدن و نفت افغانستان ماه گذشته اعلام کرده بود که حدود ۷۰۰۰ نیروی امنیتی برای حفاظت از این پروژه استخدام خواهد شد و ممکن است به مرور زمان این تعداد افزایش یابد.
ولایت ناآرام هلمند در جنوب افغانستان یکی از مناطقی است که خط لوله گاز تاپی از آن عبور خواهد کرد.
از طرفی هم تاپی از مناطقی خواهد گذشت که بیشترین رقابت برای حفظ و به دست آوردن قدرت در آنجا جریان دارد، طالبان با تاپی مخالفت نکردهاند و زمانی که آنها قدرت را در اختیار داشتند، هیئتی را به منظور بررسی قرارداد به آمریکا اعزام کردند زیرا آنها در هزینه ترانزیت سهم خود را میخواهند.
اگر در چند سال آینده راه حل سیاسی بهدست نیاید، طالبان میتوانند راههایی که مانع اجرای تاپی شود را بیابند مگر اینکه به آنها پول پرداخت شود.
به نظر کارشناسان بزرگترین نگرانی امنیتی پروژه تاپی، پاکستان است. بیشترین بخش خط لوله در این کشور از ایالت بلوچستان میگذرد، منطقهای که ملیگرایان بلوچ بهطور مداوم قیام میکنند و توزیع منافع ناشی از منابع ملی، به شمول گاز طبیعی، را یکی از نارضایتی اصلیشان میدانند.
دولت کابل گفته که جلب حمایت طالبان از تاپی باید بخشی از توافق سیاسی به رهبری حکومت افغانستان باشد نه معاملهای بین پاکستان و طالبان.
با این حال، این اختلافات نشان میدهند که در محیط منطقهای تغییر یافته، حکومت و پاکستان در کاهش تهدیدات امنیتی به تاپی میتوانند منافع مشترک داشته باشند.
اما بلوچستان چالش سختتری خواهد بود.
ارتش پاکستان چندین سال است که علمیاتهای سختی را برای سرکوب مخالفان این منطقه انجام داده است، عملیاتهایی که به صدها مورد ناپدیدشدن شبهنظامیان مظنون انجامیده است.
در ۳۰ دسامبر ۲۰۱۵ «نواز شریف» نخست وزیر پاکستان مسیر غربی «راهرو اقتصادی چین – پاکستان» را در بلوچستان افتتاح کرد که بلوچها گفتند ایالتشان را به حاشیه خواهد برد.
- کد خبر 446
- پرینت