صدها اثر باستانی که در یک سال گذشته در فرودگاههای افغانستان از افرادی که قصد قاچاق آن را داشتند و یک پیکره بودا که در هنگکنگ مصادره شده بود، امروز (پنجشنبه هفتم قوس/آذر) به موزه/موزیم ملی افغانستان سپرده شد.
فهیم رحیمی، رئیس موزیم ملی افغانستان میگوید شمار این آثار به ۵۰۹ قلم میرسد که شامل سکه، انگشتر و ظروف تاریخی است.
به گفته او، بخش دوم آثاری که امروز به موزیم ملی داده شد، شامل ۱۹ اثر از دوره غزنویان و دو اثر از دوران بودیسم است که توسط امنیت ملی این کشور کشف و ضبط شده بود.
‘بودای روزهدار’
مهمترین اثری که امروز به موزه ملی افغانستان سپرده شد، مجسمه پیکره بودا بود.
آقای رحیمی میگوید نام این اثر “بودای روزهدار” است و مربوط به قرن سوم یا چهارم میلادی است که در کاپیسا کشف شده بوده اما به هنگ کنگ قاچاق شده بود و حالا به افغانستان بازگردانده شده است.
قبل از این که دین اسلام به افغانستان بیاید بخش اعظم این کشور بودایی بود و آثار زیادی از آن دوره باقی مانده است.
رسول باوری، معاون وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان از سایر کشورها نیز خواست که آثار غارتشده از افغانستان را که به این کشور برگردانند. او اضافه کرد: حالا افغانستان به حدی رسیده که از آثار باستانی خود محافظت کند.
مسئولان موزیم ملی افغانستان میگویند تا پیش از دهه هفتاد خورشیدی، بیش از صد هزار اثر در این موزه نگهداری میشد.
در جریان جنگهای داخلی در افغانستان بیشتر آثار تاریخی این کشور تخریب یا تاراج شد. زمانی هم موزه ملی افغانستان به خط مقدم جنگ تبدیل و ساختمان آن کاملا ویران شد. بیشتر آثار باستانی موجود در این موزیم به یغما رفت و اندکی هم که باقی مانده بود در دوران حاکمیت طالبان به دلیل این که آنها مجسمهها را “مظهر شرک” میدانستند، توسط افراد این گروه نابود شد.
حکومت افغانستان بعد از سال ۲۰۰۱ ساختمان موزیم کابل را بازسازی کرد ولی تاکنون نتوانسته که رونق گذشته آن را برگرداند.
این موزه که در انتهای جاده دارالامان در غرب کابل قرار دارد، بزرگترین موزه افغانستان است که بخشی از داشتههای تاریخی و باستانی افغانستان را نگهداری میکند.
افزون بر آثار باقیمانده در موزه ملی، حدود پنج هزار اثر هم در کاوشهای اخیر در این کشور به دست آمده و به این موزه منتقل شده است.
- کد خبر 9649
- پرینت