زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان گفته که آمریکا خواهان رهایی فوری زندانیان طالبان بر اساس توافق صلح آمریکا با این گروه است.
او در یک رشته توئیت گفته که با وجود تعهدات هر دو طرف (دولت افغانستان و طالبان) مبنی بر انجام این کار، تا امروز هیچ زندانی آزاد نشده است.
آقای خلیلزاد گفته، ویروس کرونا “رهایی زندانیان را فوریت بخشیده و وقت حایز اهمیت است”.
جاوید فیصل، سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان ساعتی بعد از توئیتهای آقای خلیلزاد در یک پیام ویدئویی گفت که موضع دولت افغانستان برای رهایی زندانیان طالبان تغییر نکرده است.
او گفت: “طالبان باید کشتن افغانها را متوقف کنند و تضمین کنند که زندانیان رها شده دوباره به میدان جنگ برنمیگردند.”
آقای خلیلزاد اما تاکید کرده که آمریکا پس از مشورت با طرفین دریافته که تیمهای فنی هر دو طرف میتوانند با هم کار کنند اما از آنجایی که با توجه به شیوع ویروس کرونا در جهان، محدودیتهایی در سفر وجود دارد، تماسها مجازی باید صورت بگیرد.
او از طرفین خواسته تا از “بیانات تحریک آمیز” در رسانهها بپرهیزند و گفته که طالبان تعهد میکنند که زندانیان رها شده به میدان جنگ برنخواهند گشت.
رهایی زندانیان طالبان
رهایی پنج هزار زندانی طالبان از سوی دولت و یک هزار زندانی دولت از سوی طالبان، بخشی از توافقنامه صلح طالبان و آمریکا بود که در دهم حوت/اسفند به امضا رسید. قرار بود این روند طی ده روز پس از امضای این توافقنامه عملی شود.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان نخست اعلام کرده بود که هیچ تعهدی به رهایی این زندانیان ندارد.
او اما روز بعد از مراسم تحلیف خود که در آن گفته بود به چارچوبی برای رهایی زندانیان دست یافته، فرمانی را صادر کرد که زندانیان طالبان در چند مرحله و بعد از تضمین دادن از این که دوباره به جنگ نمیروند، رها شوند اما طالبان این را نپذیرفته و گفتند به اساس توافقنامهشان با آمریکا خواهان رهایی یکجا و بدون قید و شرط زندانیانشان هستند.
قرار بود روند رهایی مرحلهای زندانیان طالبان در ۲۴ حوت/اسفند آغاز شود اما اینطور نشد.
همچنین قرار بود همزمان با رهایی زندانیان در ظرف ده روز پس از امضای توافق صلح آمریکا و طالبان، گفتوگوهای صلح بینالافغانی نیز آغاز شود اما با تعویق رهایی زندانیان، این روند نیز به تاخیر افتاده است.
نماینده ویژه آمریکا برای صلح افغانستان که به تازگی نقش میانجی میان محمد اشرف غنی و عبدالله برای حل اختلافات را هم دارد، در توئیتهای تازهاش گفته که “زمان آن فرا رسیده که افغانها مصلحت نموده و با کنار گذاشتن اختلافاتشان بحران سیاسیای را حل کنند که از انتخابات و تحلیف دوگانه به وجود آمده است.”
او افزوده که این بحران به امنیت ضرر میرساند. “کرونا ویروس تهدید مرگباری را به میان آورده و از مقام های افغانستان میخواهد تا کشور و مردمشان را در اولویت قرار دهند. موضوع زندگی و مرگ است.”
به اساس آماری که وزارت صحت/بهداشت افغانستان اعلام کرده تاکنون ۲۲ مورد مثبت بیماری کرونا در این کشور ثبت شده است.
کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان، محمد اشرف غنی را برنده انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرده اما عبدالله عبدالله، رقیب انتخاباتی او، این نتیجه را نپذیرفت و خود را برنده انتخابات خواند و همزمان با مراسم تحلیف آقای غنی، مراسم تحلیف جداگانهای برای خود برگزار کرد.
- کد خبر 10125
- پرینت