وینی کمار، سفیر هند در کابل میگوید که تأمین صلح در افغانستان، نیازمند پایان دادن به پشتیبانی از هراسافگنان از سوی حامیان خارجی آنان است.
سفیر هند که امروز (پنجشنبه، ۷قوس) در یک نشست «انستیتوت مطالعات استراتیژیک افغانستان» در کابل سخن میزد، تأکید کرد که گام دیگر برای آوردن صلح در افغانستان، نابودسازی زیرساختهایی استند که از هراسافگنی پشتیبانی میکنند.
او در این باره افزود: «صلح پایدار در افغانستان، در گام نخست نیاز به قطع تمامی پشتیبانی خارجی از هراسافگنی در افغانستان دارد. نابودسازی زیر ساختها که از خشونت و هراسافگنی پشتیبانی میکنند، باید نابود شوند.»
وینی کمار، در بخش دیگر از سخنانش بر مالکیت افغانها در روند صلح افغانستان تأکید کرد: «باید یک روند فراگیر صلح باشد که افغانها مالکیت و اداره بر این روند داشته باشند که چگونه مصالحه کنند.»
سفیر هند در افغانستان، تأکید کرد که دهلینو، گفتوگوهای جدیی را با واشنگتن دربارۀ صلح افغانستان داشتهاست و از همینرو گفت وگوهای صلح با طالبان باید سبب شوند تا هراسافگنان از هیچ جایی در منطقه کار گرفته نتوانند: «ما در روند صلح افغانستان با ایالات متحده همکاری کردهایم. ما گفتوگوی جدی با ایالات متحده در پیوند با صلح در افغانستان داشتهایم. ما از تلاشهای صلح به رهبری سفیر خلیلزاد پشتیبانی میکنیم و امیدوار استیم این تلاشها به صلح پایدار در افغانستان بیانجامند.»
سفیر هند، در پاسخ به این پرسش که آیا برگشت امارت طالبانی درافغانستان در نتیجۀ گفتوگوهای صلح به هند قابل تحمل خواهد بود، گفت که استقلال و حاکمیت ارضی به این معنا است که مردم نوع حکومتی را انتخاب میکنند که آنان میخواهند.
این دیپلومات هندی، همچنان افزود که هند سه میلیار دالر به افغانستان کمک کردهاست. به گفتۀ او هند ۳۵۰ پروژه را در سراسر افغانستان – بهشمول شاهراهها، ساختمان جدید پارلمان و بندها – تمویل کردهاست.
در همین حال، سیف الدین سیحون، استاد دانشگاۀ کابل که در نشست امروز حضور داشت، نقش هند را در پشتیبانی از دولت و مردم افغانستان مهم دانست: «هند، بیشتر میخواهد که دولت افغانستان، مردم افغانستان و حامی اجتماعی افغانستان شود؛ اساس صلح هم همین است. باور من هم همین است که صلح در حقیقت با قدرت و توانایی یک دولت و نهادهای ملی میتواند تحقق پیدا کند. صلحی که امروز در افغانستان وجود دارد، صلح نیست؛ در حقیقت یک تمکین است برای گروههای هراسافگن.»
سیما سمر، وزیر دولت در امور حقوقبشر نیز به این باور است که توافق کشورهای منطقه در روند صلح افغانستان یک موضوع کلیدی در این راستا است: «من فکر میکنم نقش تمام همسایههای افغانستان در گفتوگوهای صلح اهمیت دارد؛ بخاطر اینکه منازعه در افغانستان تنها مربوط مردم افغانستان نیست و بکله متأسفانه در منازعۀ افغانستان تقریبأ اکثر کشورهای منطقه دخیل اند و همچنان کشورهای فرامنطقه دخیل اند؛ بنأ اگر کشورهای منطقه توافق نداشته باشند روی موضوع صلح در افغانستان، ما بازهم با چالش مواجه میشویم.»
این همه در حالی است که تاکنون دورنمای صلح افغانستان روشن نیست؛ گفتوگوهای رسمی صلح امریکا با طالبان متوقف استند و از نشست میان افغانان در چین هم که قرار است برای صلح برگزار شود، خبری نیست.
- کد خبر 9651
- پرینت