نجیب الله مجددی، یکی از اعضای هیئت شرکت کنندۀ نشست مسکو میگوید که دیدگاههای طالبان نسبت به گذشته تغییر کردهاند و آنان نسبت به وضعیت در افغانستان متفاوت میاندیشند.
نشست مسکو، برای دو روز (۱۶ و ۱۷دلو) برگزار شد و در آن درحدود هفتاد تن از سیاسیون و ده نمایندۀ طالبان شرکت کرده بودند. شرکت کنندهگان این نشست، یک قطعنامۀ نُه مادهیی را در آخر این نشست صادر کردند و در آن در بارۀ خروج نیروهای خارجی، ادامۀ گفتوگوها و تشکیل یک حکومت قوی مرکزی توافق کردهاند.
در نخستین روز این نشست، شیرمحمد عباس ستانکزی، رییس هیئت طالبان در نشست مسکو گفت که قانون اساسی مورد قبول آنان نیست.
اما نجیب الله مجددی، اکنون میگوید که طالبان خواهان لغو قانون اساسی نیستند بلکه میخواهند تعدیلاتی در این قانون به میان آید.
آقای مجددی، از آدرس جبهۀ نجات ملی افغانستان به نشست مسکو شرکت کرده بود: «طالبان کدام ملاحظۀ خاصی نداشتند؛ یعنی اینطور یک موقف جدی نداشتند که نه ما با حکومت هیچ وقت گپ نمیزنیم. البته آنها یک وقتی را میخواهند که مطمین باشند قوای خارجی از افغانستان بیرون میشوند. آنها گفتند که باید نوع حکومتی که در آینده شکل میگیرد مشترکأ رویش بحث شود.»
نجیبالله مجددی که در گفتوگوهای دو روزه با طالبان حضور داشت، میگوید که شرکت کنندهگان نشست مسکو در بسیاری از مسایل با طالبان دیدگاه نزدیک داشتند: «وقتی در مذاکرات شروع کردیم، ما دیدیم که روی بسیار موارد متفق استیم. مثلأ در قسمت حقوق زنان؛ که یکی از موارد قابل تشویش خواهران ما در افغانستان بود و اینکه طالبان چه یک موقفی را خواهند گرفتند – آنها (طالبان) در این باره توضیحات خوب داشتند.»
در همین حال، حکومت افغانستان اما میگوید که نباید نشستهای اینچنینی به منافع ملی زیان برساند.
امید میثم، معاون سخنگوی ریاست اجراییه در این باره گفت: «هر شهروند افغانستان مسؤولیت دارد که به حد توانش کمک کند به پروسۀ صلح. شماری از چهرههای مهم سیاسی به مسکو رفته بودند و امیدوارم که یک گام خوب از رهگذر گفتوگو برداشته شده باشد.»
این در حالی است که روز گذشته، ریاست جمهوری افغانستان در واکنش به برگزاری نشست مسکو گفت که این نشست، گفتوگوهای صلح نبوده است بکله یک بحث علمی و سیاسی در بارۀ صلح بوده است و نتایج اجراییه ندارد.
از سویی هم، نظیف الله سالارزی، معاون نماینده همیشهگی افغانستان در سازمان ملل تأیید کرده است که حکومت افغانستان در بارۀ سفر هیئت طالبان به مسکو، به سازمان ملل شکایت کرده است.
علت شکایت حکومت افغانستان این بوده است که روسیه به آن اعضای هیئت گفت وگوکنندۀ طالبان اجازه سفر به مسکو دادهاست که نامهای آنان در فهرست سیاه سازمان ملل متحد شامل اند.
با این همه، منابع میگویند که قرار است تا کمتر از یک ماه آینده یک نشست دیگر میان چهرههای سیاسی و طالبان در یکی از کشورهای عربی برگزار خواهد شد.
سیداحسان طاهری، سخنگوی شورای عالی صلح در این باره گفت: «در آینده هم بدون شک، نشستهایی دایر میشود – نشستهایی که وعده شده میان طالبان و امریکا و میان تعداد گروههای دیگر هم؛ اما نشستهای غیررسمی میباشند.»
در همین حال، منابع میگویند که قرار است تا شش هفتۀ آینده یک نشست میان حکومت، طالبان و نمایندهگان ایالات متحده امریکا در دوحه برگزار شود، اما این خبر را تاکنون طالبان تأیید نکردهاند.
- کد خبر 8429
- پرینت