آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، پس از ماهها بررسی و تحقیق، سرانجام نتیجه ارزیابی نماینده ویژه خود را درباره وضعیت افغانستان همراه با پیشنهاداتی مشخص، به شورای امنیت این سازمان ارائه کرد. رسانهها و نهادهای بینالمللی، این ارزیابی و راهکارهای گوترش را به مثابه نقشه راه سازمان ملل برای برون رفت افغانستان از بحران موجود عنوان کردهاند.
چشم انداز نقشه راه سازمان ملل ارزیابی و راهکارهایی را که آنتونیو گوترش به مثابه نقشه راه سازمان ملل برای تعامل با حکومت طالبان به شورای امنیت این سازمان سپرده است، دارای چشمی انداز مشخص، معین و قابل دستیابی است. دبیر کل سازمان ملل، هدف از راهکارهای ارائه شده را، هموار شدن مسیر ارتباط دیپلماتیک افغانستان تحت حاکمیت طالبان با جهان و ادغام افغانستان در نظام جهانی مطرح کرده است. لحن و تعبیرات استفاده شده در این نقشه راه، به طور تلویحی بیانگر آن است که سازمان ملل، علاقهمند به پذیرش و شناسایی حکومت طالبان به عنوان عضو سازمان ملل است ولی برای طی مراحل این کار، برخی اقدامات اساسی را الزامی و ضروری دانسته است.
اقدامات اساسی سازمان ملل برای ایجاد اعتماد متقابل برای نشان دادن حسن نیت و ایجاد اعتماد متقابل میان حکومت طالبان و جامعه جهانی، دبیر کل سازمان ملل متحد از رئیس شورای امنیت خواسته است تا پنج اقدام مشخص را روی دست بگیرد. ۱. پشتیبانی از همکاریهای امنیتی دوجانبه و چندجانبه با هدف از سرگیری تعاملات دیپلماتیک افغانستان با منطقه و جهان. ۲. آغاز گفتوگوهای اقتصادی برای رفع موانع بازسازی اقتصادی افغانستان. ۳. غیر سیاسیسازی کمکهای فوری به بهداشت، معیشت و امنیت غذایی. ۴. تلاش برای اتصال راههای تجارت و ترانزیت افغانستان با کشورها. ۵. هماهنگی و همکاری دوجانبه بین حکومت طالبان و جهان برای پاسخگویی به نگرانیهای ناشی از گسترش هراسافگنی، فروش مواد مخدر و قاچاق از افغانستان.