ایران، افغانستان و هند موافقتنامه اقتصادی سهجانبه توسعه بندر چابهار در جنوب شرقی ایران را امضا کردند و این بندر تنها راه برای دستیابی افغانستان به بازارهای هند است.
الجزیره گزارش داد: «نارندرا مودی» نخست وزیر هند در جریان سفرش روز دوشنبهاش به ایران و پس از عقد این توافقنامه گفت این توافق نامه تاریخی یک کام مثبت برای همگرایی منطقهای به شمار میرود.
نخست وزیر هند این قرار داد را گامی مثبت برای امنیت و ثبات و توسعه اقتصادی منطقه عنوان کرد و آن را علیه آنهایی خواند که به تعبیر وی اهدافشان بمبگذاری و کشتن بیگناهان است.
این موافقتنامه که خواستار سرمایهگذاری مشترک کشورها است، انتظار میرود به صورت قابل ملاحظه نقش تجارتی بندر چابهار را افزایش داده و هند را از طریق ایران و افغانستان به آسیای میانه متصل کند.
رییس اداره مطالعات و سیاستگذاری در دهلی نو میگوید که توسعه بندر چابهار دستیابی هند را به بازارهای افغانستان از طریق ایران مهیا میسازد و یک راه بدیل برای صادرات هند به شمار میرود.
طبق این قرارداد یک شرکت هندی حدود ۲۰۰ میلیون دلار در بهبود و توسعه بندر چابهار سرمایه گذاری میکند و هندوستان نیز به توسعه این بندر تجارتی تعهد داد که سرمایهگذاریهایی را در این بندر انجام خواهد داد.
فرصتهای منطقهای
نخست وزیر هند در دیدار با مقامهای ایرانی باز جمله «آیتالله خامنهای» رهبر جمهوری اسلامی ایران و «حسن روحانی » رییس جمهور این کشور گفت: ایجاد بندر چابهار یک صفحه تازه در همکاریهای استراتژیک بین ۲ کشور به شمار میرود.
روحانی نیز گفته که این توافق ۳جانبه و توسعه بندر چابهار علیه هیچ کشوری نیست، بلکه در راستای توسعه اقتصادی منطقهای است.
به گفته رییس جمهور ایران، از تهران تا دهلینو و کابل امضای این توافقنامه یک پیام مهم برای منطقه به شمار میرود که ایجاد راه توسعه و از طریق همکاریهای منطقهای فرصتهای همکاری و توسعه اقتصادی بین کشورهای منطقه را فراهم میسازد.
این سند یک گام مهم برای افغانستان به شمار میرود ؛کشوری که دارای جغرافیایی خشک بوده و در تلاش یک راه بدیل به منظور رهایی از وابستگی به پاکستان است.
افغانستان امیدوار است که با افتتاح بندر چابهار، این کشور گذرگاه انتقال اموال تجارتی برای کشورهای محاط به خشکی آسیای میانه باشد و از این طریق سالانه میلیونها دلار درآمد داشته باشد.
این کشور اعلام کرده که بندر چابهار و گذرگاه افغانستان به کشورهای آسیای میانه، باعث خواهد شد که فرصت برای سرمایه گذاری هند بر روی زیربناهای حمل و نقل افغانستان مهیا شود.
الجزیره نوشت: طرح چابهار در کنار ایجاد سهولت بین افغانستان و هند به گفته منابع افغانستان، میتواند این کشور را به بازارهای جدید در خاور میانه، اروپا و آمریکا متصل کند.
افغانستان بندر چابهار را مسیر بهتر و ارزانتر برای واردات و صادرات کالاها نسبت به بندر کراچی پاکستان و بندر عباس ایران میداند که اکنون افغانستان برای مبادلات کالا بیشتر به این بنادر وابسته است.
راه جایگزین
الجزیره نوشت: محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان این توافق را گامی برای توسعه همکاریهای منطقهای خواند و گفت این آغاز کار است.
رییس جمهور افغانستان گفت که امروز ملت افغانستان از ملتها و دولتهای ایران و هند ابراز امتنان میکند که به ثبات آینده افغانستان باورمند هستند و صادرات این سه کشور امید، باورمندی و همکاری است.
رییس اداره مطالعات و سیاستگذاری در دهلی نو به الجزیره گفته امضای سند بندر چابهار یک راه اقتصادی استراتژیک برای هند به شمار میرود تا این کشور بتواند صادراتش را از طریق هند به بازارهای افغانستان و کشورهای آسیای میانه انتقال دهد.
این در حالی است که پیش از این به خاطر اختلافات بین هند و پاکستان، دهلی نو به بازارهای افغانستان و آسیایمیانه دسترسی نداشت.
براساس گفتههای مقامهای ایرانی در ۱۱ ماه گذشته میزان تجارت بین تهران و دهلینو به نزدیک ۹ میلیارد دلار رسیده است.
- کد خبر 1134
- پرینت