دونالد ترامپ رییس جمهوری امریکا میگوید که مذاکرات صلح بین امریکا و طالبان خاتمه یافته است و نیروهای امریکایی مستقر در افغانستان به صورت قابل ملاحظهای حملات علیه دهشت افگنان افزایش دادهاند.
دونالد ترامپ، عصر روز دوشنبه در کاخ سفید به خبرنگاران گفت که تلاشهای دراز مدت برای رسیدن به یک توافق با طالبان و خارج ساختن سربازان امریکایی از افغانستان بعد از ۱۸ سال جنگ در آن کشور، منسوخ شده است.
وی همچنان در صفحه تویتر خود نوشته است: “ما هممانند پولیس در افغانستان خدمت کردهایم، در حالیکه این وظیفه سربازان عالی ما، که بهترینهای روی زمین اند، نبود. ما در چهار روز اخیر، دشمن خود را محکمتر از هر زمانی در ۱۰ سال گذشته کوبیدهایم.”
او افزوده “گزارشهای جعلی زیادی نشر شدهاست که من معاون و مشاوران خود را در مورد موضوع دیدار با طالبان در کمپ دیوید نادیده گرفته ام، این حقیقت ندارد! من همیشه فکر میکنم که بهتر است ملاقات و گفتوگو کرد، اما در این مورد بهتر دانستم که این کار را نکنم. رسانههای متقلب علاقهمند دروغ پراگنی اند …”
وی سه روز پیشتر، ملاقات سری خود با رهبران طالبان و رییس جمهوری افغانستان در استراحتگاه ریاست جمهوری در مریلند – کمپ دیوید – را لغو و گفتگوهای با طالبان را متوقف کرد.
آقای ترامپ شب روز یکشنبه گذشته در چند تویت کوتاه نوشت که پس از حمله روز پنجشنبه طالبان در کابل، “فوراً” ملاقات با رهبران ارشد گروه طالبان را لغو و مذاکرات صلح بین ایالات متحده و طالبان را متوقف کرده است.
در حمله روز پنجشنبه طالبان در منطقه شش درک شهر کابل به شمول یک سرباز ارشد امریکایی و یک سرباز رومانیایی ۱۲ فرد ملکی کشته و بیش از ۴۰ فرد ملکی دیگر زخمی شدند.
ترامپ گفته که طالبان با انجام حمله اخیر کابل، موقف چانه زنی شان را بهتر نه بلکه بدتر کردهاند.
وی افزوده که اگر طالبان نمیتوانند روی برقراری آتش بس در جریان این مذاکرات صلح توافق کنند، پس آنان قدرت مذاکره برای رسیدن به یک توافقنامه “معنی دار” را نیز ندارند.
حکومت افغانستان پیشتر گفته بود “صلح واقعی تنها زمانی با طالبان به دست میآید که آنان خشونتها را متوقف کرده و حاضر باشند با حکومت افغانستان مذاکره کنند.”
با این وجود، صدیق صدیقی سخنگوی ارگ ریاست جمهوری افغانستان گفت که دولت افغانستان میدانست که طالبان به تعهدات خود پابند نخواهد ماند؛ بناً روند مذاکرات امریکا با طالبان، نواقص جدی داشت و اگر این گفتگوها وارد مرحله امضای توافقنامه میشد، پیامدهای ناگواری متوجه افغانستان میشد.
گروه طالبان نیز با نشر اعلامیهای در واکنش به لغو مذاکرات صلح از سوی رییس جمهوری امریکا گفته: “این تصمیم ترامپ” بیشتر از همه به ضرر امریکا تمام خواهد شد.
این گروه افزوده که لغو مذاکرات صلح، اعتبار امریکا را زیانمند کرده، تلفات جانی و مالی امریکا را بیشتر میسازد و نقش امریکا را در تعامل سیاسی متزلزل معرفی میکند.
این در حالی است که زلمی خلیلزاد، نماینده امریکا در امور صلح افغانستان یک هفته پیش، بعد از آخرین دور مذاکره با طالبان در قطر از رسیدن به توافقی “در اصول” با طالبان خبر داد و گفت این توافقنامه برای اجرایی شدن نیازمند تایید آقای ترامپ است.
پیش از لغو دیدار ترامپ با رهبران طالبان، گزارش هایی از وجود اختلاف در میان مقام های بلندپایه دولت امریکا بر سر عقلانیت دعوت از طالبان به امریکا در آستانه هجدهمین سالگرد حملات ۱۱ سپتامبر وجود داشته است.
تصمیم آقای ترامپ برای دعوت از طالبان به کمپ دیوید، همچنین با انتقاد جمهوری خواهان و دمکراتهایی روبرو شد که آن را پذیرایی از تروریستها در خاک امریکا میدانند.
آقای ترامپ در مورد لغو آن دیدار به خبرنگاران گفت: “تصمیم من این بود که دیداری داشته باشیم. فکر میکردم کمپ دیوید مناسب است. تنها دلیل لغو آن این بود که آنها یک سرباز ما را کشتند.”
او به حمله روز پنجشنبه در کابل از سوی طالبان اشاره داشت که باعث مرگ ۱۲ نفر از جمله یک سرباز امریکایی شد. او شنبه هم همین علت را برای لغو دیدار با طالبان ذکر کرده بود.
او گفت که این طالبان فکر میکرد با این حمله در موقعیت بهتری قرار میگیرد اما آنها “با صدای روشن و بلند گفتهاند احساس میکنند که اشتباه بزرگی مرتکب شدند.”
- کد خبر 9497
- پرینت