سرانجام پس از بیشتر از یک ماه رأیزنیها، منابع میگویند که ملاهبت الله، رهبر گروۀ طالبان دربارۀ کاهش هفت روزۀ خشونتها در افغانستان توافق کردهاست.
به گفتۀ این منابع، رهبر گروۀ طالبان اما گفتهاست که کاهش خشونتها در شهرهای مهم افغانستان هنگامی عملی خواهد شد که امریکا نیز توافق نامۀ صلح را در درازای این هفت روز که به خروج نیروهای خارجی از افغانستان بیانجامد، امضا کند.
سمیع یوسفزی، خبرنگار آزاد در این باره گفت: «عالمان دین، به ملا هبتالله به این شرط مشوره دادند که در طرح هفت روزه کاهش خشونتها را تأیید کند که در این مدت امریکا با آنان توافق نامه صلح را امضا کند.»
منابع نزدیک به طالبان، میگویند که کاهش خشونتها به این معنا است که طالبان بر شهرها حمله نمیکنند، حملههای انتحاری انجام نمیدهند و نیز شاهراهای مهم کشور را نمیبندند.
از سویی هم، حامد کرزی، رییسجمهور پیشین افغانستان که امروز (چهارشنبه، ۲۵جدی) در مراسم آغاز «گفتوگوی رایزینا دهلی جدید ۲۰۲۰» سخن میزد، تلاشهای امریکا را در روند صلح افغانستان امیدوار کننده توصیف کرد.
او گفت: «بلی! ما در افغانستان از ابتکار تازۀ امریکا برای تأمین صلح در کشور ما امیدوار هستیم و این تلاشها کارا خواهند بود. ما این تلاشها را پشتیبانی میکنیم.»
با این همه، حمدالله محب، مشاور امنیت ملی رییسجمهور نیز که در این نشست در دهلینو سخن میزد، برای پیروزی روند صلح بر تأمین آتشبس از سوی طالبان تأکید ورزید: «آتشبس روند صلح پایدار را در کشور سرعت میبخشد؛ زیرا مردم افغانستان با جدیت خواهان آن هستند و اگر به آن توافق نشود، این کار به مردم و دولت افغانستان ثابت خواهد کرد که دشمنان ما نه تنها در مورد صلح جدی نیستند بل این موضوع در صلاحیت تصمیم آنان نیز نیست.»
ریاستجمهوری افغانستان هم یک کمیتۀ ارشد هماهنگی در بخش صلح را به رهبری وزارت دولت در امور صلح ایجاد کردهاست. در یک حکم رییسجمهور آمده است که تمامی کارکردها و موضعگیریها در روند صلح باید در هماهنگی با وزارت دولت در امور صلح انجام شود.
ناجیه انوری، سخنگوی وزارت دولت در امور صلح اظهار داشت: «این کمیته که ریاست آن را وزارت دولت در امور صلح برعهده دارد، در راستای ایجاد هماهنگی میان وزارت و ۱۴نهاد دولتی ذیدخل دیگر در روند صلح فعالیت میکند.»
با این همه، منابعی در قطر میگویند که امریکا دربارۀ قطع روابط گروۀ طالبان با ایران و نیز حضور نیروهای امریکایی در افغانستان پس از امضای توافق نامۀ صلح هیچ پیش شرطی را مطرح نساختهاست.
همزمان با این، ضمیر کابلوف، فرستادۀ ویژۀ روسیه برای افغانستان میگوید که طالبان در اصول به یک آتشبس توافق کردهاند.
آقای کابلوف، در گفتوگو با یک رسانۀ هندی، افزودهاست که این طالبان حتا در اصول پذیرفتهاند که در صورت امضای توافق نامۀ صلح با امریکا، یک آتشبس ابتدایی را با حکومت افغانستان نیز بپذیرند.
او به این باور است که توافق صلح با طالبان به معنای به قدرت رسیدن طالبان نه بل شریک شدن این گروه در قدرت است.
- کد خبر 9860
- پرینت