به گزارش اسپوتنیک به نقل از طلوع نیوز، یک روز پس از آنکه گروه طالبان تأیید کردند که نمایندهگان این گروه با زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان، در قطر دیدار کرده اند، شماری از چهرههای سیاسی و اعضای شورای ملی در این باره واکنش نشان میدهند.
مقامهای پیشین طالبان، در بارۀ نتایج مثبت این گفت وگوها محتاطانه ابراز خوشبینی میکنند و میگویند، که دوطرف دربارۀ چه گونگی خروج نیروهای خارجی از افغانستان در آیندۀ نزدیک گفت وگوهای بیشتر خواهند داشت.
سید اکبرآغا، مقام پیشین طالبان در این باره میگوید:- “طالبان با امریکایها تاکنون تنها در بارۀ چگونگی بیرون شدن خارجیها از افغانستان صحبت کردهاند و صلح، میتواند تأمین شوند، اما در حضور خارجیها در افغانستان صلح تأمین نمیشود”.
غیرت بهیر، عضو حزب اسلامی و عضو مجلس سنا نیز اینگونه به این دیدار واکنش نشان میدهد:- “هر دو طرف طالبان و حکومت باید روی یک طرح توافق بکنند”.
در همین حال، شورای عالی صلح، میگوید که تصمیم نهایی را در این گفت وگوها حکومت افغانستان خواهد گرفت.
رحیم بیک یعقوبی، عضو شورای عالی صلح در این باره اظهار داشت:- “پروسۀ صلح، یک پروسۀ مهم و پیچیده است.و پهلوهای خیلی زیادی دارد؛ نمیشود که به یک و یا دو مذاکره موضوعات حل شود”.
اما، مأموریت پشتیبانی قاطع در افغانستان میگوید که آنان برای ایجاد یک افغانستان مصون در این کشور حضور دارند.
کانت پیتر سخنگوی این مأموریت بیان داشت:- “هدف ما از بودن در اینجا (افغاستان) این است تا رهبری سیاسی شما را در ایجاد یک محیط مصون کمک نماییم. ناتو، برای این در اینجا است تا رهبری شما را در زمینه سازی به مصالحه کمک نماید”.
اعضای مجلس سنا نیز در بارۀ دیدار آقای خلیلزاد با طالبان، دیدگاههای متفاوتی دارند.
شماری از سناتوران، از جمله فضل هادی مسلمیار، رییس مجلس سنا این گفت وگوها را اثرگذار میداند: «امریکا همچون یک کشور بزرگ داخل پروسه صلح شده است و امیدواریم که نتیجه بدهد.»
اما، امرالله صالح رییس پیشین امنیت ملی در واکنش به این خبر شبکۀ الجزیره که نمایندهگان امریکا و طالبان دربارۀ گفت وگو برای بیرون شدن نیروهای امریکایی به توافق رسیده اند، در تویترش نوشته که «اگر این خبر درست باشد، در این صورت زمان آن فرا رسیده است تا حوزۀ مقاومت، آمادهگیها را برای دفاع از وقار مردم افغانستان که در برابر هراس افگنی طالبان ایستاده اند، آغاز کند» زیرا به گفتۀ او شک و تردید در حال افزایش است.
یادآوری می کنیم، که در کنار چگونگی خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، برخی از اطلاعات درز شده از نشست روز چهارشنبۀ مقامهای امریکایی و طالبان در قطر، نشان میدهند که دوطرف دربارۀ رهایی شماری از زندانیان طالبان و یا کم ازکم مبادلۀ آنان و نیز اعلام آتش بس بحث شده است، اما در این باره توافقی به دست نیامده است.
- کد خبر 7602
- پرینت