اتاق تجارت و صنایع میگوید که با ایجاد تسهیلاتی که این اواخر در بخش صادرات به میان آمده، انتظار میرود که میزان صادرات افغانستان به یک میلیارد دالر در سال جاری خواهد رسید.
خان جان الکوزی معاون اتاق تجارت و صنایع امروز سهشنبه (۱۰ میزان) در یک نشستی پیرامون بررسی آسیبها و فرصتها در سکتور صادرات از افزایش ۲۰ درصدی صادرات درسال جاری ابراز امیدواری کرد.
آقای الکوزی گفت که پس از تسهیلاتی که در جریان چهار سال گذشته برای حمایت از تولیدات داخلی و افزایش صادرات روی دست گرفته شده انتظار میرود که صادرات کشور در جریان امسال با افزایش روبرو شود.
وی گفت که براساس محاسباتی که از سوی اتاق تجارت روی صنعت صادرات درسال جاری صورت گرفته انتظار میرود که به ارزش یک میلیارد دالر در سال جاری صادرات صورت بگیرد.
وی این ارقام را درسال گذشته حدود ۸۰۰ میلیون دالر خواند که در صورت افزایش قابل پیشبینی صادرات در سال جاری این میزان به افزایش ۲۰ درصدی روبرو خواهد بود.
او روند نامتوازن صادرات و واردات را غیر قابل قبول خوانده بیان داشت که به دلیل کمبود تولیدات داخلی، کمبود مارکیت بین المللی، فساد درگمرکات و مورد حمایت قرار نگرفته زارعین، دهاقین و باغداران میزان صادرات که تنها پنج درصد مبادلات تجاری کشور با خارج را تشکیل میدهد قابل قبول نیست.
الکوزی رهبری حکومت و جامعه جهانی به ویژه اداره انکشافی ایالات متحده امریکا (USAID) را به حمایت جدی از صنعت صادرات در بخش های یافتن مارکیت های مناسب برای کالای افغانی و حمایت از تولید کنندگان داخلی فراخواند.
معاون اتاق تجارت گفت به رغم برخی برنامه های حمایوی که از سوی وزارت زراعت برای حمایت از زارعین و باغداران روی دست گرفته شده، هنوز افرادی که در بخش زراعت مصروف اند حمایتهای کافی را دریافت نمیکنند.
وی محصولاتی اندکی که از زمینهای زراعتی افغانستان به دست میآیند را در مقایسه با کشورهای همسایه تاسف بار خوانده افزود که از هر هکتار زمین در افغانستان تنها یک تن گندم به دست میآید درحالی که این میزان در کشورهای همسایه شمالی، غربی و جنوبی ۷ تا ۹ تن در هر هکتار است.
الکوزی میکانیزه نشدن زراعت در افغانستان را از عوامل عمده کمبود محصول دهی زمین های زراعتی خواند از حکومت خواست که برای رفع این چالش به تنظیم سیستم آبیاری و توزیع تخم های اصلاح شده بپردازد.
او با اشاره به دیگر چالشها فراروی افزایش صادرات نبود و کمبود مارکیت بین المللی را از دیگر چالش ها خواند که باید رفع شود.
به گفته وی قنسولگریهای کشورهای همسایه درکارخانهها، مارکیت و حتی مندیی حضور یافته و برای اموال وارداتی شان مارکیت پیدا میکنند اما قنسولگری افغانستان درخارج از این بابت کمترین کاری انجام نمیدهند.
عبدالجلیل سروش-
- کد خبر 7554
- پرینت